Culturi Acvaponice - STERLET s.r.l
 
Culturi Acvaponice - Proiectare ferme de acvacultura - Cresterea Sturionilor - Consultanta in Acvacultura
 
STERLET s.r.l

Culturi Acvaponice

Practic inexistente încă în ţara noastră, aceste sisteme de acvacultură pot funcţiona de sine stătătoare, urmărind producţia de vegetale (legume, fructe, salată, etc) sau pot funcţiona auxiliar unor exploataţii piscicole, în special celor ce funcţionează în sistem recirculant.

Principiul de funcţionare este destul de simplu:
Plantele se însămânţează fie pe substraturi artificiale plutitoare, fie în substrat steril, poros cu permeabilitate foarte mare pentru apă. Plantele se dezvoltă având rădăcinile în permanenţă în apă, extrăgând astfel compuşii minerali necesari. Apa provine de regulă din sistemul de cultură al peştilor, şi are o încărcătură de compuşi pe bază de azot suficientă pentru buna dezvoltare a plantelor. Astfel, plantele, prin intermediul acestor culturi desăvârşesc procesul de tratare a apei în sistemele recirculante, reuşind să elimine inclusiv nitraţii din sistem.

Cantitatea de masă vegetală obţinută în aceste sisteme este direct proporţională cu producţia de peşte. Astfel, o populaţie mare de peşte va consuma o cantitate mare de furaj, care în urma metabolizării va elibera în apă compuşi pe bază de azot, toxici pentru peşti însă absolut necesari pentru plante.

În ţări în care industria piscicolă a sistemelor superintensive este foarte dezvoltată precum este cazul Australiei, practic nu există o fermă de creştere a peştilor în sistem recirculant care să nu aibă prevăzut un sector de culturi acvaponice. Motivul este unul foarte practic: se urmăreşte astfel eliminarea primenirii apei, aceasta fiind recirculată în proporţie foarte apropiată de 100%. Practic, apa ce se introduce în sistem înlocuieşte pe cea evaporată şi consumată de plante.