Cresterea Crapului, Vanzare Crap - STERLET s.r.l
 
Cresterea Crapului - Crap - Ciprinide - Vanzare Crap
 
STERLET s.r.l

Creşterea Crapului

Creşterea crapului şi a altor ciprinide a reprezentat pentru ţara noastră principala îndeletnicire a piscicultorilor, primind atributul de „tradiţională”.

Deşi unele voci ar spune că ciprinicultura a ajuns în Europa pe ultima sută de metri, ca ar fi ajuns la un inerent sfârşit, credem totuşi că această ramură a acvaculturii printr-un management corespunzător poate deveni foarte profitabilă.

Primele măsuri ce ar trebui luate în cazul fermelor ciprinicole care doresc să obţină profituri mai mari, ţin de retehnologizări. Cu toate că România este în continuare o ţară consumatoare de crap, credem că găsirea altor specii sau varietăţi de ciprinide este foarte importantă. Ciprinidele trebuie privite şi dincolo de carnea pe care o oferă. Ele reprezintă materia primă a industriei pescuitului sportiv dar şi a acvaculturii ornamentale.


Ciprinidele sunt totodată şi sursă de hrană pentru peştii răpitori crescuţi în sistem semiintensiv, care au o valoare economică mult mai ridicată. Acvacultorul modern are de câştigat şi din producţia de peşte destinat repopulării unor ape naturale. Astfel, specii considerate cu valoare economică scăzută îi pot aduce fermierului venituri considerabile.

Dintre ciprinidele ce merită atenţia acvacultorului amintim:
  • CrapulCyprinus carpio, prin numeroasele sale rase şi varietăţi are o importanţă deosebită atât pentru producţia de carne de consum, cât şi pentru pescuitul sportiv.
  • Novacul (crapul marmorat)Aristichthys nobilis, sin. Hypophtalmichthys nobilis) este un peşte de talie mare, zooplanctonofag ce se creşte pentru producţia de carne.
  • Sângerul (crapul argintiu)Hypophtalmichthys molitrix, cunoscut în popor precum hypo este prin excelenţă un fitoplantonofag, valorificând foarte bine algele verzi din masa apei.
  • Amurul alb (cteno)Ctenopharingodon idella, este pe bună dreptate denumit şi cosaş. Obiceiul alimentar al acestuia, îl face un adevărat devorator de vegetaţie emersă şi submersă. Prin ritmul de creştere rapid dar şi calităţii cărnii este unul din favoriţii ciprinicultorilor din întreaga lume.
  • Crapul ornamental (Koi)Cyprinus carpio se bucură în prezent de atenţia multor acvacultori din lume. Este crescut aproape exclusiv pentru scopuri ornamentale, foarte rar existând şi cereri pentru popularea bazinelor de pescuit sportiv cu această specie. Privită la noi în ţară cu oarecare suspiciune, acvacultura ornamentală aduce venituri sectorului piscicol din Cehia de două ori mai mare decât cel al producţiei de peşte din consum, din toate speciile laolaltă.
  • Carasul auriu (goldfish)Carassius auratus este probabil cel mai cunoscut peşte ornamental din lume. Acesta poate fi crescut cu mare uşurinţă în condiţiile ţării noastre, cererea fiind foarte mare şi greu de acoperit. Acvacultorul, după cum am mai amintit merită să-şi îndrepte atenţia şi spre speciile din mediul natural ameninţate sau pe cale de dispariţie. În restul ţărilor europene există numeroase programe de repopulare a apelor naturale. În curând această practică se va implementa cu siguranţă şi la noi în ţară. Dintre speciile de ciprinide ce pot fi crescute în acest scop amintim: cleanul, văduviţa, mreana, linul, caracuda, scobarul, avatul, boarţa, etc.

Pentru toate aceste specii de ciprinide putem proiecta sisteme de creştere şi asigura asistenţă tehnică de specialitate.