Acvaristica - Acvacultura Ornamentala - STERLET s.r.l
 
Acvariu - Acvaristica - Acvacultura Ornamentala - Crap Koi - Caras Auriu
 
STERLET s.r.l

Acvaristica - Acvacultura Ornamentală

Destul de puţin cunoscută în ţara noastră, această ramură a acvaculturii prinde tot mai mult teren şi în ţările Europei, începând a aduce o concurenţă ţărilor asiatice cu tradiţie deja în domeniu.

Creşterea crapului ornamental koi este pe departe cea mai rentabilă dintre ramurile acvaculturii ornamentale ce se poate implementa cu succes în ţara noastră. Tot mai multe grădini sunt amenajate azi în Romania care cuprind un lac sau alte corpuri de apă. Aceste corpuri de apă sunt adesea populate fie cu crapi ornamentali, fie cu caraşi aurii.

Acvacultura ornamentală poate deveni o industrie înfloritoare şi la noi, deoarece clientul doreşte de cele mai multe ori să achiziţioneze peşti de talie mai mare, care deja au vârste mai înaintate. Acest lucru este deocamdată foarte dificil, deoarece nu se importă decât peşti tineri şi de dimensiune mică.


Speciile de peşti cu importanţă potenţială în acvacultura ornamentală din ţara noastră sunt:

  • CrapulCyprinus carpio. Varietăţile Koi sunt numeroase şi bine definite. În comerţ se găsesc însă şi hibrizi între aceste varietăţi, cu valoare mult scăzută. Pentru a se obţine un exemplar valoros, este necesară a se realiza în primul rând o selecţie atentă a reproducătorilor, urmând ca progenitura acestora să parcurgă un riguros proces de selecţie. Unii crescători profesionişti selectează încă din primele zile alevinii de koi, păstrând doar maxim 10% din aceştia. Aceşti alevini mai sunt crescuţi pentru încă câteva săptămâni pentru a fi trecuţi printr-o a doua selecţie. În total, până la vârsta şi dimensiunea de comercializare de 50 de grame (o vară), aceşti peşti pot fi rezultatul a 3-5 procese de selecţie. De asemenea şi aceşti peşti, mai pot fi crescuţi iar apoi selectaţi din nou. Astfel, dacă se urmăreşte obţinerea unor exemplare de excepţie, dar şi la o dimensiune mare (peste 2 kg), este posibil ca de la o femelă să rezulte maxim 10 exemplare cu adevărat valoroase. Acesta este şi motivul pentru care aceşti peşti pot ajunge să valoreze foarte mult (de ordinul sutelor, miilor, sau chiar zecilor de mii de euro)
  • Carasul auriuCarassius auratus. Peştişorul de aur, este foarte cunoscut mai ales de acvariştii amatori. Exista însă şi varietăţi de grădină, de dimensiuni mai mari, mai rezistenţi la condiţiile de mediu şi chiar de multe ori mai coloraţi. Creşterea acestora în condiţii de ferma este foarte uşoară, fermierul trebuind să aibă grijă să selecţioneze părinţii urmărind diferite criterii (formă, dimensiune (ritm de creştere), colorit, lungimea înotătoarelor, etc). Tot în condiţii de fermă pot fi crescuţi şi caraşii de acvariu, cu toate varietăţile existente, însă în acest caz, grija purtată peştilor este mult mai mare.
  • Linul „koi”Tinca tinca. S-au creat şi varietăţi de lin ce se creşte în scop ornamental. Prezintă aceleaşi condiţii de cultură ca şi linul comun. Este folosit cu precădere în iazurile ornamentale puţin adânci, cu apa foarte limpede.
  • Roşioara ornamentală - Scardinius erythrophthalmus. S-a obţinut de curând prin selecţie o varietate de roşioară care nu are doar înotătoarele de culoare roşie, ci şi spatele. Este o prezenţă plină de energie în orice iaz ornamental, în special în cele de mici dimensiuni. Înoată îndeosebi la suprafaţa apei, astfel că se poate folosi şi în iazuri cu filtrare mai scăzută. De asemenea are potenţial şi pentru acvaristică.
  • Somnul albinosSilurus glanis. Această varietate de somn european, se poate păstra în iazuri ornamentale în care există alţi peşti de talie mare. Acest somn e recomandat a fi ţinut pentru o perioadă limitată în iazuri, deoarece la vârsta de 2 ani, poate depăşi 2 kg, şi devine un pericol pentru ceilalţi colocatari ai bazinului. După această vârstă poate deveni o specialitate culinară, nefiind altceva decât somnul banal din râurile noastre.